Kussens uit Marokko kiezen voor uw knusse kamer

Je kan een Oosters interieur pas als klaar beschouwen als je het ook nog voorzien hebt van kussens. Duizenden fantastische foto’s vind je van knusse kussens in sprankelende kleuren, maar als je zelf een aankoop doet, heeft het niet noodzakelijk het verwachte effect. Waar dien je mee rekening te houden als je een kamer de “finishing touch” wil geven met enkele prachtige oosterse Marokkaanse sierkussens?

  • Afmeting: Standaardmaten (ongeveer 45 cm) doen een bank er netjes en ordelijk uitzien. Wil je een meer ongedwongen uiterlijk geven, een werkelijk “doe alsof je thuis bent, en ga gerust languit liggen” gevoel? Ga dan voor een maatje groter. 60 cm of zelfs meer mag. In een modern interieur kies je dan weer een kleiner formaat; 40 cm is in zo’n geval voldoende.
  • Aantal: Een onpaar aantal kussens geeft een artistieker uitzicht. Ga voor een enkel kussen, drie of vijf, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het daarin aanwezige meubelstuk. Op een stoel volstaat 1 kussen, terwijl je op een bank 3 of 5 stuks kan leggen.
  • Afmeting en aantal gecombineerd: Op een bank kan een enkel groot kussen een proper en netjes uitzicht verlenen, in tegenstelling tot een hoop kleintjes. Ben je een tikje rebels van nature? Dan kies je weloverwogen voor het laatste.
  • Kleur: Een monochrome compositie zal rust geven, en het goed doen in een modern of levendig interieur. Omgekeerd: diverse kleuren en patronen zoals lijnen, vierkanten, matelassé, suzani, paisley’s en nog veel meer kunnen drukte en leven brengen in een strakke omgeving.
  • Variatie: Combineer eens twee vierkante kussens met een langwerpig exemplaar. Iets onverwachts in je interieur zorgt voor een “oh-effect”. Maak het helemaal speels met nog 2 contrasterende, ronde kussentjes erbij.
  • Materiaal: Glanzende kussens in felle kleuren verlenen een van nature matte bank met stofbekleding extra warmte. Het je een bankstel in leder, dan zullen wollen of katoenen kussens weer voor een heel ander gevoel zorgen.
  • Terugkerend element: Probeer je de diverse kussens in een ruimte voor te stellen als één grote familie. Alle kussens hoeven niet precies hetzelfde te zijn, maar laat één of meerdere elementen in elk exemplaar weerkeren. Dat kan een kleur zijn, maar ook een patroon. Dat schept een gevoel van eenheid in de kamer.

De regels van de compositie in de kunst zijn door de eeuwen gegroeid. Ze gelden echter nog steeds, en zijn eigenlijk erg eenvoudig. Misschien ken je ze nog van op school. Eventjes deze kennis opfrissen helpt je om met een minimum aan ingrepen een optimaal resultaat te bereiken.

Verder, nu we toch aan het winkelen zijn naar oosterse woonaccessoires. Kijk rond in de oosterse woonwinkel, met Marokkaanse interieur en decoratie, voor bijv. lampen en vloerkleden. Door meerdere items aan te kopen geef je je woonkamer echt een flinke upgrade!