Een duurzame tuin in de 21ste eeuw

Meer en meer mensen besteden aandacht aan de duurzaamheid van hun tuin. Vaak weten ze niet hoe ze in de tuin kunnen besparen. Hier zijn een aantal tips om je hierbij te helpen:

Architectuur

Men kan door duurzame tuinarchitectuur energie besparen. Men kan bomen planten langs de noord- en westzijde van het huis om te zorgen voor extra isolatie. Dat kan een graad of twee besparen op verwarming. Een wintertuin warmt zelfs het hele huis op en je kan er ook nog eens groenten in potten kweken.

Energie besparen

Het is ook mogelijk om te besparen op verlichting. Heel veel mensen hebben veel verlichting rondom het huis. Dat kan veel minder. In de permacultuur maakt men gebruik van zelfgemaakte toortsen of een vuurkorf. Dat maakt het vaak ook veel gezelliger.

Water opvangen

Een vorm van besparing die een beetje in de vergetelheid is geraakt, is opvangen van regenwater voor irrigatie. Een paar regentonnen die water opvangen aan het tuinhuisje leveren jaarlijks honderden liters water waarmee je planten in de tuin kan gieten of zelfs de garage poetsen.

En ook binnenshuis kan je water opvangen. ‘Grijs water’ dat je opvangt van wasbekkens, bad, douche, wasmachine of vaatwasser kan gebruikt worden voor irrigatie van de moestuin. Ook de warmte van dit water kan men hergebruiken.

Moestuin

Veel mensen kunnen ’s avonds best nog wat lichaamsbeweging gebruiken. Een moestuin is een ecologisch verantwoorde vorm van sport. Bovendien zijn eigen groenten niet in plastic verpakt. Hier zijn een paar groenten- en fruitsoorten die veel en grote vruchten opleveren: dikke witte bonen (leveren bijna 30x opbrengst en zijn een enorm rijke bron aan proteïne), reuzepompoenen, flespompoenen, meloenen, frietaardappelen, courgettes, komkommers, paprika’s, vleestomaten, appels enz. kunnen zorgen voor honderden euro’s (en kilo’s voedsel) per jaar. Zo bespaar je aan het eind van de dag ook nog eens in je portemonnee.

Permacultuur

Permacultuur gebruikt vernieuwende methodes om de duurzaamheid van de tuin te verhogen: men kan verwarming, ventilatie en afkoeling optimaliseren of zonnepanelen, windturbines en zonnewaterverwarming combineren met waterpompen en organische materialen gebruiken voor isolatie. Alle creatieve en alternatieve vormen van besparing zijn welkom!

Naast deze bovenstaande tips kun je ook gebruik maken van duurzame energie. Er zijn veel  energie leveranciers die gebruik maken van groene energie. Je kunt via vergelijkingssites energie vergelijken en elk jaar weer kiezen voor de goedkoopste leverancier. Zo bespaar je wat extra geld wat je weer kunt uitgeven aan het verduurzamen van je tuin! Geld wat je weer kunt uitgeven aan het verduurzamen van je tuin!