Vijf tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor kinderen

Kinderen kunnen zich vaak uren vermaken in de buitenlucht. Zo vinden zij het bijvoorbeeld heerlijk om met elkaar te ravotten of achter een bal aan te rennen. Menig ouder vindt het echter nogal een risico om een kind op straat te laten spelen. Dit is begrijpelijk, zeker wanneer het een drukke straat betreft. De kans op een ongeluk ligt zodoende altijd op de loer. Gelukkig hebben veel huizen in Nederland een tuin. Dit is natuurlijk een ideale plek voor kinderen om te spelen. Heb je een tuin bij jouw huis, maar maken je kinderen hier eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van? Dan wordt het misschien zaak om jouw tuin te veranderen. Wij geven je hier vijf tips om jouw tuin aantrekkelijker te maken voor kinderen.

1. Kies voor gras in plaats van stenen
Spelen op stenen is leuk, maar het kan ook bijzonder pijnlijk zijn. Zo kan jouw kind zich bezeren wanneer hij op de straat valt. Indien dit vaak gebeurt heeft een kind al snel minder lol om in de tuin te spelen. Je maakt jouw tuin een stuk aantrekkelijk voor kinderen door (een deel van) de straat te vervangen door gras. Een valpartij op gras doet namelijk bijna nooit pijn. In de tuin spelen wordt zo niet alleen leuker, maar ook veiliger.

2. Plaats speeltoestellen in jouw tuin
Om kinderen naar buiten te krijgen, moet je ze natuurlijk wel wat te bieden hebben. Daarom mogen speeltoestellen niet ontbreken in jouw tuin. Vandaag de dag kun je voor allerlei speeltoestellen kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een schommel of speelhuisje in jouw tuin plaatsen. Daarnaast is een zandbak natuurlijk een perfecte aanvulling in een kindvriendelijke tuin. En zo zijn er nog talloze mogelijkheden. Wil je een bijzonder speeltoestel in jouw tuin? Kijk dan eens bij Buiten Goed voor de verschillende opties.

3. Zorg voor voldoende schaduw op warme dagen
Door het warme weer in de zomer brengen kinderen in dit seizoen vaak veel tijd door in de tuin. De huid van kinderen is echter behoorlijk gevoelig voor de zon. Om te voorkomen dat ze verbranden, moet je zorgen voor voldoende schaduw in jouw tuin. Plaats bijvoorbeeld een overkapping of plant bomen in jouw tuin. Op deze manier kunnen kinderen in de zomer lekker in de schaduw spelen. Op deze manier voorkom je dat ze niet meer naar buiten willen omdat ze bang zijn zich te verbranden.

4. Leg een moestuin aan
Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen in de tuin. Je kunt een set met een kleine hark, schep en schoffel kopen, zodat jouw kind je kan helpen bij het tuinieren. Dit gaat ze op den duur vast en zeker vervelen. Overweeg in dat geval eens een moestuin aan te leggen. Je enthousiasmeert jouw kind(eren) voor een moestuin door hun hulp in te schakelen in dit deel van jouw tuin. Maak ze zelf verantwoordelijk voor de planten en vruchten. Op deze manier creƫer je ook direct een verantwoordelijkheidsgevoel.

5. Geef kinderen hun eigen plekje
In iedere tuin is wel een plekje ingericht om te zitten. Zo is er vaak een terras of overkapping aanwezig waar een tafel met stoelen staat. Voor kleine kinderen zijn deze tafel en stoelen veel te groot en hoog. Mogelijk kiezen zij er daarom voor om binnen te blijven. Dit is natuurlijk niet gezellig. Richt daarom een eigen plekje in voor jouw kinderen in de tuin. Maak kleine stoeltjes en een tafeltje, zodat zij zich ook onderdeel van het geheel voelen. Jouw tuin wordt zo een heel stuk aantrekkelijker voor kinderen.