De mooiste opritten en tuinpaden met halfverharding

Wil jij een nieuw tuinpad aanleggen of is je oprit aan vervanging toe? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt gebruik maken van verharding zoals klinkers, betontegels of mooie natuurtegels. Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor halfverharding. Halfverharding is in veel gevallen een betere keuze dan vaste verharding of bestrating. Zo is het goed waterdoorlatend en ziet het er mooi natuurlijk uit. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten halfverharding en de voordelen van dit materiaal. Zodat jij straks een mooie oprit met natuurlijke uitstraling krijgt.

Wat is halfverharding

De bodembedekking die we terugzien op paden, wegen en opritten zijn in principe onder te verdelen in drie soorten verharding: gesloten verharding, elementen verharding en halfverharding. Gesloten verharding is sterk en bestaat uit een gesloten materiaal, zoals beton of asfalt. Elementenverharding bestaat uit materialen die tegen elkaar aangelegd worden, zoals klinkers of stoeptegels. Halfverharding is eigenlijk een los onsamenhangend geheel wat samen een bodembedekking kan vormen. Voorbeelden van halfverharding zijn houtsnippers, kiezels, grind, split en boomschorssnippers. De soorten van deze verharding zijn vaak afkomstig van natuurlijk materiaal, wat ervoor zorgt dat je tuinpad of oprit helemaal opgaat in zijn natuurlijke omgeving.

De voordelen van halfverharding

De keuze voor een halfverharding als bodem bedekkend materiaal voor je tuinpad of oprit is helemaal niet gek. De verschillende soorten halfverharding zijn vaak een stuk goedkoper dan de andere verharding soorten. Daarnaast is halfverharding goed waterdoorlatend. Het is immers een los samenhangend geheel waardoor het water na een flinke regenbui makkelijk weer de grond in kan zakken. Er is dan ook geen plasvorming. Dat is bij een oprit van klinkers vaak wel anders. Een ander voordeel van deze bodembedekker is dat het makkelijk in aanleg is. Je graaft je pad uit, bedekt deze met een worteldoek om onkruidvorming tegen te gaan en strooit hierover de halfverharding. Uiteraard kun je de halfverharding ook opsluiten door opsluitbanden aan de zijkanten van je pad te gebruiken. Je voorkomt hiermee dat het grind of de houtsnippers alle kanten opvliegen. Na verloop van is het wel mogelijk dat je het pad of de oprit even moet aanvullen met een nieuwe lading grind of houtsnippers. De stenen of het hout kan verschoven zijn of weggesprongen zijn. Met een nieuwe lading heb je ook direct weer een mooie frisse uitstraling van jouw tuinpad of oprit.

Welke soort halfverharding

De meest voorkomende soorten halfverharding zijn grind en kiezels. Het voordeel van deze soorten is dat ze in verschillende kleuren en afmetingen te koop zijn. Naast grind kun je ook kiezen uit split, schelpen, houtsnippers, boomschors, steenslag, leem of het fijnkorrelig breekmateriaal van kalkgesteente Nobre Cál. De laatste soort is een halfverharding die ook goed begaanbaar is voor fietsers en rolstoelgebruikers, dankzij de hoge hardheid. Voor de aanleg van paden en opritten is dat natuurlijk wel belangrijk.