Een Portugese laurier kopen

Je kunt veel kanten op met een Portugese laurier, afhankelijk van hoe je hem snoeit. Hij kan een grote struik worden of een kleine boom, maar je kunt hem ook als haag planten. Het blad van de Portugese laurier voelt zacht en leerachtig aan, is langwerpig en spits, met een kartelrand. In ons klimaat zal hij rond juni beginnen te bloeien, en verschijnen er witte trosvormige bloemen van tot 25 cm lang.

Het eerste jaar

Een Portugese laurier kopen en planten in Nederland vergt wel enige voorzichtigheid. Maar als je je aan een paar simpele regels houdt, dan beleef je jaren plezier aan deze prachtige, altijd groene plantenhaag. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te beseffen dat de Portugese laurier een normale winter goed zal verdragen, omdat eventuele vorstschade zich vaak herstelt in het voorjaar. Maar strenge vorst en gure wind kan een probleem zijn in het eerste jaar na aanplant. Vandaar dat het raadzaam is om te planten in het voorjaar, zodat het wortelgestel twee seizoenen de tijd heeft zich goed te ontwikkelen voordat de winter begint. Het kan zijn dat er in het voorjaar wat bladverlies is, maar de Portugese laurier zal zich makkelijk herstellen.

Snoeien

De Portugese laurier laat zich eenvoudig snoeien en is daardoor geschikt voor meerdere toepassingen. Hoe vaker je hem snoeit, hoe dichter hij zal worden. Het is een stijlvolle plant die langzaam groeit en zal uitgroeien tot een stijlvolle, strakke haag. Hij doet het ook goed in potten, mits tegen de vorst beschermd.
Een Portugese laurier kopen met de bedoeling om een haag te maken, moet je rekening houden met het planten van ongeveer 4 planten per meter, indien je plant minder dan 1 meter hoog is. Zijn ze groter, dan volstaat waarschijnlijk 3 planten per meter. Per jaar zal de plant ongeveer 20 tot 30 centimeter groeien.

Conclusie

Deze struiken groeien overal en in elke grondsoort, als je ervoor zorgt dat er rondom de kluit voldoende aarde van goede kwaliteit zit. De Portugese laurierhaag moet je voorzien van verse tuinaarde. Dit is om de struik op gang te helpen met het wortelen. Als hij bijvoorbeeld in zandgrond geplant is, bestaat de kans dat hij onvoldoende voeding krijgt om gezond te kunnen wortelen. Zorg in de zomer voor voldoende water, ook in het eerste jaar na aanplant is dit erg belangrijk. De Portugese laurier is een van de mooiste haagplanten, en niet de goedkoopste per strekkende meter, maar hij is een meerwaarde voor je tuin.