Zoek in Google op ‘tuinontwerp’ en je krijgt vele zoekresultaten met voorbeelden van tuinen en programma’s om online zelf je tuin te ontwerpen. Een goed idee? Naar onze mening niet. Misschien vind je het een vreemde vergelijking, maar de bouwtekening voor je nieuwe woning maak je toch ook niet zelf?
Net zoals bij de bouw van een woning, is er voor het ontwerpen van een tuin veel kennis nodig. Kennis waar de gemiddelde tuinliefhebber niet over beschikt. In dit artikel geven we hier een aantal voorbeelden van.
De tuingrond
Dit is waarschijnlijk niet het eerste punt waaraan je denkt als het om tuinontwerp gaat. En in principe heeft het ook niks met het ontwerp te maken. Maar de tuingrond vormt de basis voor een mooie en gezonde tuin. Wanneer de tuingrond in slechte conditie verkeert, hebben planten moeite om te kunnen groeien en loopt regenwater bijvoorbeeld niet goed weg.
Hoewel de meeste mensen het niet beseffen, zie je slechts de helft van het leven in je tuin. De andere helft groeit namelijk onder de grond. Om ervoor te zorgen dat je de voorwaarden voor een gezond bodemleven creëert, is het daarom van belang dat de grond goed omspit en hoogwaardige compost aan de bodem toevoegt. Oké nu, je het belang van gezonde tuingrond weet gaan we door naar het daadwerkelijke ontwerp van je tuin.
De gebruikers van de tuin
Het is belangrijk om in het tuinontwerp rekening te houden met de verschillende gebruikers. Daarmee bedoelen we niet alleen dat je bijvoorbeeld voldoende vrije ruimte en schaduwplekken creëert, maar ook dat je rekening houdt met onder andere huisdieren. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde planten giftig kunnen zijn honden en katten? Een hovenier kan je informeren over waar je rekening mee moet houden.
Balans tussen seizoensplanten en winterharde planten
Iedereen wilt natuurlijk zo lang mogelijk van zijn tuin kunnen genieten, dus ook nadat het tuinseizoen in de afgelopen. Het is immers niet leuk als je tijdens de wintermaanden naar een kale vlakte aan het kijken bent waar alleen wat kale struiken en bomen staan.
Daarom is het belangrijk om voor een goede balans te zorgen tussen seizoensplanten en planten die tijdens de wintermaanden hun bladeren behouden. Ook wel winterharde planten genoemd.
De afvoer van regenwater
Tegenwoordig krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien waardoor de tuingrond moeite heeft om het water op te nemen. Om de natuur een handje te helpen kun je drainagesystemen aanleggen en gebruik maken van slimme oplossingen om het regenwater op te vangen. Dat water kun je tijdens droge periodes gebruiken om de beplanting water te geven.
Tuinontwerp laten maken
Hoewel we in dit artikel slechts enkele voorbeelden hebben gegeven van aandachtspunten bij het maken van een tuinontwerp, hopen we dat we ons idee over het zelf maken van een tuinontwerp over hebben kunnen brengen.
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een tuinontwerp te laten maken? Kijk dan eens op de website van Aardoom Hoveniers. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van 3D tuinontwerpen. Met een 3D tuinontwerp kun je, nog voordat er een schep de grond in gaat, virtueel door je nieuwe tuin lopen. Zo weet je zeker dat je nieuwe tuin aan je verwachtingen voldoet!