Werking van een houtkachel CV

Het jaar 2020 zal waarschijnlijk de boeken ingaan als het jaar dat de hele wereld in lockdown heeft gezeten door Corona. Maar als we dit jaar geen last hadden gehad van Covid, was het jaar 2020 sowieso de boeken ingegaan als het jaar dat we definitief de bewuste stap naar een duurzamere toekomst hebben gezet met zijn allen. De duurzame initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Een van deze duurzame initiatieven is de houtkachel cv. Iedereen kent natuurlijk al de voordelen van een cv-houtkachel, maar we gaan er in dit artikel toch wat dieper op in. Lees snel verder!

Maar eerst, hoe werkt een houtkachel cv?

Voordat we de voordelen van cv-houtkachel bespreken, leggen we eerst de werking uit. Een houtkachel cv kan je aansluiten op je bestaande centrale verwarming. Je moet het zien als een soort hybride systeem. In de winter maak je natuurlijk gebruik van de houtkachel en wordt de extra warmte gebruikt voor de rest van de verwarming. Je kan dan zelfs gewoon warm douchen. De ‘ouderwetse’ cv ketel heb je op dat moment amper nodig en zal alleen aanspringen als dat nodig is. In de zomer maak je logischerwijs wat minder gebruik van de houtkachel en kan de cv-ketel zijn werk doen. Maar je bespaart dus het meest in het jaargetijde dat je de meeste stroom gebruikt. Win-win situatie.

Nog meer voordelen

We hebben zojuist al een van de belangrijkste voordelen besproken. Het voordeel dat je in de portemonnee voelt. Maar tegenwoordig is de keus voor het milieu net zo belangrijk natuurlijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de uitstoot bij het stoken van schoon hout een stuk minder dan de uitstoot die vrijkomt bij de productie van aardgas. Belangrijke duurzame tip: maak gebruik van lokaal gekapt hout. Dan weet je zeker dat geen hout stookt dat bijvoorbeeld geïmporteerd is en zo eigenlijk een grotere ecologische voetafdruk achterlaat dan je wenst. Als je hier rekening mee houdt, zit je warmpjes bij zonder schuldgevoel richting moedertje aarde.

Concluderend

Het gebruik maken van een cv-houtkachel is de beste keus. Het systeem is makkelijk te combineren met je huidige centrale verwarming installatie. Je bespaart daarnaast nog eens vele euro’s per jaar omdat een houtkachel voornamelijk gebruikt wordt in de koudste maanden van het jaar. Daarnaast is de uitstoot van een houtkachel minimaal. Zo ben je in een klap dus geldbewust en milieubewust bezig. En dat willen we allemaal natuurlijk!

Bron: Vrijesectorwonen