De beste bromfietsverzekering afsluiten doe je met deze tips

Op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om een bromfietsverzekering aan te kopen zal je daarvoor uiteraard ook een bepaalde verzekering moeten afsluiten. Het verzekeren van een bromfiets is op verschillende manieren mogelijk. Zo kan ervoor worden gekozen om een gewone WA-verzekering af te sluiten, maar zijn er op de markt ook meer uitgebreide verzekeringen terug te vinden. De manier waarop je jouw bromfiets gaat verzekeren is in de praktijk natuurlijk afhankelijk van de wijze waarop je ze gaat gebruiken. Hoeveel kilometers ga je bijvoorbeeld afleggen met je bromfiets? In ieder geval, de tips die we hebben verzameld op deze pagina kunnen je helpen bij het afsluiten van de voor jou beste bromfietsverzekering.

Welke verschillende bromfietsverzekeringen bestaan er?

Voordat je overgaat tot het afsluiten van ook maar eender welke bromfietsverzekering spreekt het voor zich dat er rekening moet worden gehouden met de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Voor wat deze verzekering betreft maken we een onderscheid tussen de mogelijkheden die hieronder staan opgelijst:

 1. De WA bromfietsverzekering;
 2. De beperkt casco bromfietsverzekering;
 3. De volledige casco bromfietsverzekering;

In eerste instantie is het zo dat veel nieuwe verzekeringnemers vooral kijken of de WA bromfietsverzekering voor hun voldoende kan zijn of niet. Van alle verzekeringen die ervoor je bromfiets bestaan is dit namelijk de meest goedkope. Dat heeft alles te maken met het feit dat door deze verzekering enkel en alleen de schade wordt vergoed die jij aanricht aan derden. Met andere woorden, de schade die je bromfiets zelf lijdt bij een ongeval is niet verzekerd. Dat hoeft niet zozeer een probleem te zijn, zolang de risico op dergelijke (aanzienlijke) schade maar binnen de perken kan worden gehouden. Is deze goedkoopste verzekering voor jouw bromfiets toch niet de beste keuze? Wil je dan ook veel liever kunnen rekenen op een meer uitgebreide dekking? Ook dat behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Wat dekt de beperkt casco bromfietsverzekering?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat er naar deze verzekering wordt verwezen als zijnde de WA + beperkt cascoverzekering. Ongeacht het soort verzekering die je gaat afsluiten voor je bromfiets zal je altijd kunnen stellen dat de WA-dekkingen zijn inbegrepen. Dat is ook noodzakelijk, want deze dekking is in Europa bij wet verplicht. Je kan met andere woorden op geen enkele manier met een bromfiets rondrijden zonder dat deze ten minste WA is verzekerd. Indien je de keuze maakt voor het afsluiten van de beperkt casco verzekering zal je kunnen vaststellen dat je daarbij kan rekenen op de onderstaande aanvullende dekkingen:

 1. Een brandpolis;
 2. Een polis voor schade die is veroorzaakt door joyriding;

Bovenstaande extra aanvullende dekkingen zijn uiteraard interessant, maar vormen nog steeds niet de meest uitgebreide keuze. Zo is het bijvoorbeeld ook nog mogelijk om te kiezen voor een allrisk polis. In dit geval zullen er nog heel wat meer dekkingen door de verzekering worden aangeboden. Je moet er in deze situatie evenwel rekening mee houden dat ook de periodieke kosten voor de verzekering behoorlijk de pan uit kunnen swingen. Meer over de WA + volledige cascoverzekering kom je te weten in het onderstaande stukje.

Wanneer kies je voor de WA + volledige cascoverzekering?

De meest uitgebreide bromfietsverzekering is de WA+ volledige cascoverzekering. Bij dit type van verzekering kan je rekenen op alle dekkingen die eveneens deel uitmaken van de WA-verzekering en van de beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen worden echter nog verder aangevuld. Het gaat hierbij dan om de dekkingen zoals hieronder omschreven:

 1. Slippen;
 2. Botsen;
 3. Omvallen;

Voor heel wat mensen geldt dat ze er vanuit gaan dat ze door het afsluiten van de WA+ volledige cascoverzekering voor hun bromfiets kunnen rekenen op de beste dekkingen die er op de markt zijn terug te vinden. Dat is evenwel niet juist. Het is namelijk zo dat er ook nog sprake is van enkele extra dekkingen. Deze dekkingen dienen aanvullend te worden afgesloten omdat ze lang niet voor iedereen even belangrijk zijn. Toch kunnen deze extra dekkingen bij het afsluiten van een bromfietsverzekering absoluut meer dan de moeite waard zijn om te overwegen. Het gaat hierbij concreet om dekkingen zoals bijvoorbeeld:

 • Een verzekering voor opzittenden;
 • Een rechtsbijstandverzekering;

Hoe dan ook, voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde bromfietsverzekering is het in de praktijk altijd een must om even grondig voor jezelf te gaan bekijken welke van de verschillende mogelijkheden die worden aangeboden, voor jou nu precies de beste keuze is. Schroom daarbij niet om een bromfietsverzekering vergelijken. Daarbij mogen ook de extra dekkingen uiteraard niet uit het oog worden verloren.

Hoe sluit je de goedkoopste bromfietsverzekering af?

Heb je de bromfietsverzekering gevonden die voor jou de meest interessante dekkingen aanbiedt? Dan zal je ook nog even stil willen blijven staan bij de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht. Indien je voldoende hebt aan de WA-verzekering zullen deze periodieke kosten goed meevallen. Deze zijn dan ook voor iedereen perfect te betalen. Ben jij echter iemand die heeft gekozen voor een dure bromfiets en / of leg je heel wat kilometers af met dit gemotoriseerde voertuig? Dan wordt het in de praktijk wellicht een ander verhaal.

Bij de keuze voor een uitgebreidere bromfietsverzekering zal je ten allen tijde kunnen vaststellen dat ook de periodieke verzekeringspremie een stuk hoger zal komen te liggen. Daarmee wordt ook de behoeften om te kunnen besparen groter. Het realiseren van een besparing op de bromfietsverzekering is mogelijk door rekening te houden met verschillende tips zoals:

 1. Vergelijk goed de verschillende bromfietsverzekeringen op de markt;
 2. Zorg ervoor dat je niet nodeloos polissen gaat afsluiten;
 3. Bekijk even het eigen risico dat aan de bromfietsverzekering is verbonden;

Hou je rekening met de hierboven aangegeven aandachtspunten? Dan zal je merken dat de kostprijs voor je bromfietsverzekering aanzienlijk kan worden verlaagd. Zorg er bovendien ook regelmatig voor dat je, je huidige verzekering nog eens onder de loep gaat nemen. Het is namelijk zo dat de verzekering die je origineel hebt afgesloten niet perse altijd de meest interessante keuze hoeft te zijn en te blijven, integendeel.