Een gazon in je tuin? Dit moet je weten!


Hoewel de laatste jaren steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in hun achtertuin, is natuurlijk gras zeker zo mooi. Het is inderdaad waar dat het wat meer onderhoud nodig heeft dan kunstgras, maar toch hoeft het natuurlijke gras slechts eens per week gemaaid te worden. Vooral na het maaien, ruikt het gras zo lekker natuurlijk. Die geur is met kunstgras niet na te bootsen. Ook is het echte gras ideaal voor kinderen en huisdieren en beter voor de natuur zelf. Het is namelijk beter voor het milieu en een stuk goedkoper dan kunstgras. Wil jij ook een gazon laten aanleggen? Lees dan snel verder.

Graszoden of graszaad

Wanneer je een gazon gaat laten aanleggen van natuurlijk gras, kun je kiezen uit graszoden of graszaad. Kies je voor graszoden, dan zie je direct resultaat. Binnen een dag heb je namelijk een mooi groen gazon. Na een aantal weken kun je er gebruik van maken en genieten van een sterk en gezond gazon. Graszaad biedt niet direct resultaat. In het voorjaar of in de nazomer wordt het graszaad ingezaaid en licht in de grond geharkt. Hierna zul je de grond goed nat moeten houden, zodat het graszaad aan de bodem kan hechten en sneller ontkiemd. Binnen enkele weken heb je met graszaad een schitterend gazon. Het grote voordeel van graszaad is dat het een stuk goedkoper is dan graszoden.

Wanneer een gazon aan laten leggen

Wanneer de grond bevroren is, is het niet verstandig een gazon aan te leggen. In de wintermaanden stopt het gras ook met groeien en de graszoden zouden dan kunnen afsterven en het graszaad zal niet ontkiemen. Van april tot en met oktober zou het gazon wel aangelegd kunnen worden met graszoden. Door de zoden in droge perioden goed nat te houden, zal het beter gaan hechten en het resultaat goed zijn. Graszaad kan het beste in het voorjaar of in de nazomer gezaaid worden. Het zaad ontkiemd zich bij een temperatuur van minimaal 10 graden en in combinatie met water zal het proces versneld worden. Het is dan ook belangrijk de grond goed nat te houden voor het beste resultaat. 

Het onderhouden van het gazon

Nadat je gazon aangelegd is, is het natuurlijk belangrijk om het zo mooi groen en vooral vol te houden. Je wilt dat de kinderen kunnen en huisdieren kunnen spelen in het gras, maar kale plekken wil je voorkomen. Het is dan ook belangrijk het gras niet te kort te maaien. Je gazon zal dan sneller uitdrogen en je hebt kans dat je dan de wortels beschadigd. Ook is het verstandig het gras na de wintermaanden te verticuteren. Hiermee verwijder je een harde laag van mos en ander plantaardig afval van je gazon en kan de bodem weer ademen. Je gazon en de bodem blijft dan in topconditie. Na het verticuteren, kun je kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad. Zo blijft je grasmat mooi vol. Ook bekalken en bemesten is verstandig. Vaak is eens per jaar voldoende. Maaien is elke week nodig. Het beste is om dit te doen als het gras goed droog is. Door na het maaien de kanten netjes af te steken, ligt jouw gazon er weer helemaal strak bij!