Waar moet je op letten bij een PVC vloer in combinatie met vloerverwarming?


Steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer in huis, omdat deze erg duurzaam zijn en bovendien eenvoudig in onderhoud zijn. In combinatie met vloerverwarming zijn PVC vloeren daarbij ook prima te gebruiken. Maar op welke zaken moet je letten, wanneer je een vloerverwarming onder een PVC vloer gaat leggen?

Een PVC vloer versus vloerverwarming

PVC vloeren kun je dus prima combineren met een vloerverwarming. PVC geleidt warmte ontzettend goed, wat inhoudt dat warmte goed wordt doorgelaten. De vloeren zijn eveneens relatief dun in vergelijking met andere laminaatsoorten, waardoor de warmteweerstand ook een stuk minder is bij PVC. Bij een laminaat vloerverwarming moet de warmteweerstand van de vloer en ondergrond onder de 0.15 vierkante meter K/W zijn voor de verwarming om optimaal zijn werk te kunnen doen.

Optimaal rendement

Een vloerverwarmingssysteem is vrij prijzig in aanschaf. Zeker de traditionele warm water verwarmingssystemen zijn zeer duur, aangezien er leidingen aangelegd moeten worden en een expert dit moet doen. Het is daarom van belang dat een verwarmingssysteem de mogelijkheid moet hebben om zichzelf terug te verdienen. Dit kan alleen met goede isolatiewaardes. Doordat PVC vloeren warmte goed geleiden, zal de energierekening lager worden omdat de warmtesystemen dan niet heel hard hoeven te werken om een comfortabele temperatuur te bereiken. Zo verdien je je aanschafkosten spoedig terug.

Elektrische vloerverwarming bij PVC?

Er zijn ook elektrische vloerverwarming systemen mogelijk in combinatie met een PVC vloer. Je kunt bijvoorbeeld verwarmingsfolie gebruiken. Deze folie kun je op zowel Click als Plak PVC toepassen. De verwarmingsfolies zijn zeer dun en geleiden warmte extreem goed, waardoor de PVC de warmte goed kan geleiden over het hele oppervlak. Elektrische vloerverwarming kan zeer efficiƫnt werken in combinatie met een PVC vloer.

Is PVC vloerverwarming schadelijk?

Het wordt vaker gehoord dat een PVC vloer in combinatie met een vloerverwarming schadelijk zou zijn. In Europa worden echter de strengste regels gehanteerd over het gebruik van schadelijke stoffen in vloeren. Toch kun je dit in de vloersamenstelling altijd even nakijken. Het kan wel uitmaken of je jouw PVC vloer op een elektrische of een warm water vloerverwarming legt. Elektrische verwarmingen zorgen namelijk voor hoge temperatuurpieken, die schade kunnen veroorzaken aan je vloer. De oppervlaktetemperatuur mag immers maximaal 28 graden Celsius zijn. Dit zou dus schade aan je vloer opleveren. Schade aan de gezondheid is er niet, wanneer je PVC legt op een vloerverwarming.