Hoe kun je maximaal van het weer genieten op je balkon?


Dat het weer in Nederland nogal wisselvallig is hoeven we je niet uit te leggen. Inmiddels zijn we er wel aan gewend dat het in de zomer niet altijd warm weer is en het in de herfst ook niet per se koud hoeft te zijn. Dit heeft tot gevolg dat half Nederland massaal naar buiten gaat als het weer het eenmaal toelaat. Voor de mensen die geen tuin hebben, maar alleen een balkon geldt dit ook. Echter hebben zij sneller last van het weer dan iemand met een tuin. Denk hierbij aan teveel wind als het fris is, of juist het ontbreken van wind als het een warme dag is. 

Koop goede balkonbeglazing

De balkonbeglazing van de meeste balkons in Nederland is vrij standaard. Er staat een balustrade met een vaste hoogte. Hierdoor zal je altijd zien dat je veel wind pakt als je dat niet wilt en juist uit de wind zit als je graag een briesje wilt voelen. Gelukkig is er ook balkonbeglazing die je in hoogte kunt verstellen. Zo schuif je het scherm uit als de wind het te fris maakt, maar schuif je deze net zo makkelijk weer in op het moment dat je toch graag even de wind door je haren wilt voelen.

Maak verschillende zitplekjes

Ondanks dat je balkon waarschijnlijk niet zo groot is dat je allerlei verschillende zithoeken kunt maken, zijn er vast bepaalde plekjes of hoeken waar je net even wat langer van het ondergaande zonnetje kunt genieten. Zorg er voor dat je hier jouw zitplek van maakt in plaats van dat je hier jouw balkontuin plaatst. Uiteindelijk kun je ook alleen genieten van je balkontuin als je zelf ook op het balkon zit. 

Vergeet geen schaduwrijke plekken

We hebben het nu alleen nog maar gehad over genieten van de zon, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het weer eens Nederlands heet is. In dat geval zit je wellicht liever op een plekje in de schaduw. Vergeet bij het inrichten van je balkon dan ook niet om mogelijkheden aan te brengen waarmee je in de schaduw kunt zitten. Denk hierbij aan een parasol, maar misschien ook wel een schaduwdoek dat je op warme dagen over je balkon kunt spannen. Op deze manier kun je zelf bepalen wanneer je behoefte hebt aan een schaduwrijk plekje.