Hoe kan je je gevel reinigen?


Een gevel moet af en toe schoongemaakt worden. In de loop der tijd komt er aanslag op, die uit allerlei verschillende hoeken afkomstig is. Maar hoe zorg je ervoor dat je gevel zo goed mogelijk schoongemaakt wordt? En waar moet je aan denken als je de emmer met sop ter hand gaat nemen? We zetten een paar verschillende mogelijkheden op een rij, zodat je een idee hebt van wat er allemaal kan.

Reinigen met stoom
Allereerst is er de stoomreiniging. Dit doe je wanneer de gevel weliswaar vuil is, maar niet zo vuil dat je het zware werk van stal moet halen om het schoon te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mos; echt een aanslag die je prima met stoom kunt verwijderen. Het fijne van stoom is, dat het gewoon heet water is en je dus zeer milieuvriendelijk te werk gaat. Stoom wordt onder hoge druk tegen de muur gespoten, waardoor het vuil losgeweekt wordt. Is dit gelukt, dan wordt de gevel schoongespoeld met water, waarna de klus is geklaard. Denk er wel om dat je gevel geschikt moet zijn om met stoom gereinigd te worden; niet elke ondergrond kan goed tegen stoom, maar een muur van bakstenen is bijvoorbeeld een prima muur om met stoom te lijf te gaan.

Chemisch reinigen

Is de aanslag erger, dan kan je met een chemische gevelreiniger aan de slag gaan. Hierbij wordt een reinigingsmiddel op de gevel aangebracht, dat ervoor zorgt dat het vuil wordt opgelost. Ook hierbij eindigt de reiniging met het schoonspoelen van de gevel met water. Denk er wel aan om het water op te vangen als je het milieu niet te veel wilt belasten.

Stralen
Als het vuil echt hardnekkig is, is stralen een uitstekende optie. Deze agressieve vorm van reiniging is echt bedoeld voor het vervelendste vuil en is ook zeker niet voor elke gevel geschikt. Bij het stralen van de gevel wordt het water onder zeer hoge druk tegen de gevel aan gespoten. Dit water wordt vermengd met een gevelreiniger, zodat het tegelijk ook echt diep schoonmaakt. Let wel; deze vorm van reiniging moet je niet zelf willen doen. De kans dat het fout gaat is dan simpelweg te groot. Wil je overgaan op deze reiniging, dan doe je er goed aan om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Zelf reinigen?
Je kan zeker zelf je gevel reinigen. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste producten kiest, zodat je optimaal schoon kan maken. Om dit te bepalen, moet je allereerst bekijken wat de ondergrond precies is. Waar heb je mee te maken? Is het beton, zijn het bakstenen, of is het kunststof? Al deze mogelijkheden hebben hun eigen gevelreiniger, die gespecialiseerd is in een specifieke manier van schoonmaken. Vervolgens is het belangrijk om te checken hoe erg het vuil precies is. Is het een echte, hardnekkige aanslag die vrijwel niet weg te krijgen is en dus zwaar geschut nodig heeft? Of is het slechts wat mos, dat met een beetje goede moed vrij gemakkelijk te verwijderen is? Heb je dat allemaal bepaald, dan kan de reiniging beginnen. Kijk goed naar wat het label zegt en zorg ervoor dat je straks weer een brandschone gevel hebt.