Hoe voorzie je je tuin van voldoende water?


Een tuin heeft water nodig. Krijgt de tuin dit niet, dan wordt het gras bruin en dor en wacht de planten hetzelfde lot. En dat is zonde, want veel tuinen zijn met de nodige liefde samengesteld en je wilt natuurlijk dat die liefde ook leidt tot een mooie, bloeiende tuin. De natuur wil hier echter niet altijd aan meewerken; lange periodes van droogte worden steeds vaker een punt van zorg en dus wil je ervoor zorgen dat de tuin dan maar kunstmatig gevoed wordt. Maar hoe doe je dat?

Je laat de natuur z’n werk doen

Uiteindelijk gaat het altijd regenen. De ene keer kan dit echter wat langer duren dan de andere keer. Wie de natuur z’n werk laat doen, zal zien dat de planten echt niet zomaar zullen sterven, maar loopt wel het risico dat dit gebeurt. Zeker als er een echt droge periode is, kan dit voor de wat meer kwetsbare planten echt een groot nadeel zijn. Wie erop rekent dat de natuur uiteindelijk voor voldoende water kan zorgen, kan steeds minder vaak blind rekenen op succes. En wie zeker wil weten dat de planten gezond blijven, zal derhalve iets moeten ondernemen.

De tuinslang

Een optie is de tuinslang. Simpelweg in de tuin staan met de tuinslang en de planten voorzien van het water dat ze zo nodig hebben. Dit is als tijdelijke oplossing best mogelijk, maar het brengt wel de nodige nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die het kost om met een tuinslang te staan en ze te voorzien van voldoende water. En hoe weet je wanneer je tuin voldoende water heeft? Wat is überhaupt voldoende? En dan hebben we het nog niet eens over de eindafrekening van het waterschap. Deze kan flink oplopen als je tijdens lange zomers regelmatig aan de slag moet.

Beregening

Een kunstmatige beregening, in de vorm van een beregeningsinstallatie, is een garantie voor goed doorvoede en bloeiende planten. Deze manier van beregenen begint bij een beregenings pomp, die het water uit een natuurlijke bron haalt. Denk hierbij aan een sloot of een meertje, of zelfs aan grondwater. Het water wordt hieruit opgepompt, waarna het via de diverse leidingen verdeeld wordt over sproeikoppen. Deze sproeikoppen zorgen er op hun beurt weer voor dat het water de planten bereikt. Een beregeningsinstallatie is een redelijk stevige ingreep, maar voor veel mensen is het onmisbaar. Boeren hebben er veel profijt van, maar ook een sportveld of een golfbaan heeft goede beregening nodig in tijden van ernstige droogte. De kwaliteit van het veld is immers van groot belang als de sport er goed op uitgeoefend moet worden.

Al met al zijn er verschillende manieren waarop je planten kunt voorzien van water, maar wie kiest voor een complete beregeningsinstallatie die via een natuurlijke waterbron wordt gevoed, zal zien dat dit de meest duurzame methode is. Zeker voor mensen wiens tuin een groot deel van het leven beslaat, mensen wiens inkomen afhankelijk is van een goede oogst, of mensen die een mooi grasveld nodig hebben om op te kunnen sporten, is dit een perfecte uitkomst.