Wat zijn de voordelen van kunststof gevelbekleding?


Kunststof gevelbekleding begint het meer en meer te winnen van de houten gevelbekleding. Dat komt omdat kunststof weliswaar een redelijke investering kan zijn, maar dat je er op de langere termijn meer plezier van hebt. Maar wat zijn precies de voordelen? Wat heeft kunststof dat hout niet heeft? We zetten graag een aantal voordelen op een rijtje.

Het gaat lang mee

Kunststof heeft de fijne eigenschap dat het lekker lang mee gaat. En met ‘lang’ bedoelen we ook echt lang. Kunststof gevelbekleding heeft niet zelden een levensduur van zo’n 30 jaar. De investering die je dus initieel doet, wordt na verloop van tijd makkelijk terugverdiend. Gevelbekleding die dertig jaar probleemloos blijft zitten, is zijn geld natuurlijk meer dan waard. En de reden dat het zo lang blijft zitten, brengt ons op voordeel 2.

Het is onderhoudsarm

Ooit wel eens een houten kozijn zien rotten? Dan weet je gelijk hoe diep de schade die deze rot toebrengt kan gaan. Houtrot ontstaat als er niet genoeg naar het houten kozijn wordt omgekeken en de kwaliteit ervan zodoende achteruit holt. Daarom is het belangrijk dat houten kozijnen, of houten gevelbekleding, regelmatig onderhouden wordt. De schilder moet met enige regelmaat langskomen om alles weer netjes in de verf te zetten en dat is altijd een heel behoorlijke investering. Daarbij is het belangrijk dat het hout schoon gehouden wordt, omdat viezigheid ook een flinke invloed kan hebben op de staat ervan. Al dat onderhoud kost tijd en dus geld. Kunststof is, in tegenstelling tot hout, onderhoudsarm. Dat betekent dat het niet nodig is om het steeds weer opnieuw in de beits te zetten, of om de schilder langs te laten komen. Het enige wat je hoeft te doen, is af en toe zorgen dat het schoongemaakt wordt. Dit is eigenlijk met een doekje wel te doen, maar wie wil kan ook even de hogedrukspuit erop zetten. Wees in dat laatste geval wel voorzichtig, want een te harde straal kan het kunststof beschadigen.

Het is kleurvast

Dat onderhoudsarme karakter is ook terug te zien in het feit dat kunststof zeer kleurvast is. Daarmee wordt bedoeld dat het de oorspronkelijke kleur lang blijft behouden, ook als de zon er vele jaren achtereen op heeft geschenen. Dit draagt natuurlijk bij aan de duurzaamheid en het feit dat kunststof gevelbekleding simpelweg niet zoveel onderhoud nodig heeft. De kleur blijft behouden en het kunststof blijft in uitstekende staat.

Het is vaak niet van hout te onderscheiden

Hout is een prachtige gevelbekleder en het is dan ook niet gek dat veel mensen hier nog altijd voor kiezen. De houtstructuren geven je gevel echt iets unieks, wat je bij kunststof niet kan krijgen. Toch? Niet echt; veel kunststof is gemaakt om niet van echt hout te onderscheiden te zijn. Ook kunststof kan houtnaven bevatten, die ze een echte houten look geven. Dit maakt het kunststof tot een bijzonder veelzijdige vervanger van hout, die op allerlei manieren gebruikt kan worden. Duurzaam, veelzijdig en onderhoudsarm. Wat wil je nog meer?