Onderhoud je tuin met het juiste materiaal


Een huis met een tuin is leuk om in de zomer te genieten van het goede weer. Maar hoe groter je tuin, hoe meer onderhoud. Goed en kwaliteitsvol materiaal om je tuin te onderhouden is met andere woorden essentieel.

Snoei je haag met een snoeischaar

Wanneer je een haag in je tuin hebt staan, vraagt dit heel wat onderhoud. Een eerste keer snoeien, doe je best in het voorjaar of voor de warmste maanden van het jaar. Aan het einde van de zomer of in het najaar snoei je je hagen best nog eens om de winter door te komen. Een goede snoeibeurt zal je haag nog mooier laten groeien.

Om je haag te snoeien gebruik je best een haagschaar. Een kettingzaag is dan weer geschikt om de bomen in je tuin te snoeien, omdat je hier meer kracht moet zetten. Met een elektrische kettingzaag is een boom of een zware tak in een-twee-drie gezaagd.

Er zijn verschillende soorten kettingzagen. De meeste zagen zijn voorzien van een batterij die je moet opladen voordat je je zaag effectief kan gebruiken. Daarnaast bestaan er kettingzagen die werken op benzine. Bij de aankoop van een zaag moet je kijken naar het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe eenvoudiger het is om dikke takken en bomen te kappen.

Maai je gras met een zitmaaier

Ook je gras moet af en toe gemaaid worden. Wanneer je een grote tuin hebt, is een Kubota zitmaaier handig om in huis te hebben. Een zitmaaier heeft heel wat voordelen. Zo kan je veel sneller je gras maaien, omdat een zitmaaier groot is en dus een groter bereik heeft.

Daarnaast is een zitmaaier vaak krachtiger dan een gewone grasmaaier waardoor moeilijk bereikbare oppervlaktes eenvoudig kunnen gemaaid worden. Als je een grote tuin hebt, kan het gras afrijden met een traditionele maaier erg belastend zijn voor je lichaam. Je moet immers langere tijd rondwandelen. Bij een zitmaaier heb je dit probleem niet, waardoor gras afmaaien veel comfortabeler wordt. Een nadeel van een zitmaaier is dat het gras aan de kanten van je tuin en rond eventuele paaltjes moeilijk gemaaid kan worden. Een kleine grastrimmer is hiervoor een goede oplossing.

De aankoopprijs van een zitmaaier is een stuk hoger dan een gewone grasmaaier, maar op termijn haal je deze investering er zeker uit. Voor je een zitmaaier aankoopt, moet je bekijken of je genoeg plaats hebt om de maaier te stockeren tijdens de wintermaanden. Een droge, overdekte ruimte is aan te raden om beschadigingen en roest te voorkomen.