Met technologie is bodemonderzoek veel simpeler


Technologie is erg belangrijk bij bodemonderzoek. Geavanceerde apparaten maken het mogelijk om snel en betaalbaar te weten te komen wat er allemaal in de bodem zit. Kabels en leidingen zijn doorslaggevend bij het graven. In de bouwsector komt het soms voor dat funderingen ook ondergronds uitlopen waardoor de bouwplannen aangepast moeten worden. Onverwachte leidingen in het midden van je project zijn behoorlijk hardnekkig. Alle werkzaamheden horen dan te stoppen zodat je verder kan weten wat in de grond zit. Om deze reden is een KLIC melding vooraf verplicht evenals een uitvoering conform de WIBON wetgeving. Dit artikel gaan we iets zeggen over het gebruiken van techniek om de bodem te scannen.

Grondradar om de bodem te zien

Een grondradar is een meetinstrument die geofysische signalen vaststelt langs een bepaalde route. Dit maakt een dwarsdoorsnee van de bodem mogelijk en vervolgens wordt dit gearchiveerd. De data kan wellicht van pas komen bij andere toekomstige projecten. Radar staat voor RAdio Detection And Ranging. Dit apparaat verzendt elektromagnetische radiogolven om voorwerpen te vinden. Wanneer aanwezig weerkaatsen de voorwerpen de golven terug naar de ontvanger en op deze wijze wordt via een beeldscherm de bodem in kaart gebracht. Met een grondradar kabels en leidingen in kaart brengen maakt gebruik van elektromagnetische signalen die metalen, kunststof, beton en meer zoekt in de grond. Een grondradar is zelfs in staat om de fijnere gesteentes op te merken waardoor je met doorlopende scans een grondig onderzoek kan uitvoeren. Allereerst bespaart dit veel graven voor onderzoeksdoeleinden. Graven onder het mom van onderzoek is prijzig en uiteindelijk overbodige roering. Radar is nauwkeurig in staat om te kijken tot wel tientallen meters diep.

Tuinieren op je oude dag

In de tuin genieten van het heerlijke zomerse weer wil iedereen. Desondank hebben vooral stedelingen niet altijd een achtertuin om een terras te maken. Sterker nog, meesten hebben een beperkte woonruimte die zelden boven de 50 vierkante meter komt. Met deze overweging wil men al snel een huisje op het platteland met meer ruimte om te genieten van pensioen. Je kan zelfs aan de gang gaan met een eigen huis bouwen maar hiervoor heb je enkele voorbereidingen en technieken nodig. Een stuk grond opkopen om er te gaan bouwen is een prima investering maar schijn doet soms bedriegen. Misschien zit er een addertje onder het gras, letterlijk. Weet wat er verder in de bodem zit voordat je gaat graven, doe vooraf een KLIC melding. Als je kabels en leidingen kapot trekt dan kan de investering juist financieel nadelig voor je uitpakken. Om deze redenen maak je dus gebruik van een grondradar.