Drie manieren om jouw woning te verduurzamen


De energieprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Het is dan ook niet gek dat veel huishoudens verwachten dat deze prijzen de komende jaren zullen blijven stijgen. Om niet in de financiële problemen te raken, doet de huidige generatie er alles aan om onnodige uitgaven te besparen. Waarom zou je de verwarming aan laten staan als jij het huis verlaat? Die onnodige uitgaven kunnen makkelijk bespaard worden!

Kosten besparen kan op diverse manieren. Toch hebben de maandelijkse lasten vaak de meeste invloed op de uitgaven van een huishouden. Om op de maandelijkse lasten, waaronder de energiekosten, te besparen, is het raadzaam om het huis te verduurzamen. Op die manier zul jij minder snel de verwarming activeren en zal dat op termijn een hoop kosten kunnen schelen.

Hoe verduurzaam je een woning?

Om een woning te verduurzamen, is het verstandig om vooraf een blik te richten op de huidige energierekening. Er zijn vaak genoeg uitgaven die jij makkelijk kunt aanpassen, denk aan het toepassen van ledverlichting of het aanschaffen van energiezuinige apparatuur. Uiteraard kun je ook grotere acties ondernemen, zoals het plaatsen van een waterpomp. Hieruit blijkt al dat er talloze manieren zijn om jouw woning te verduurzamen. Hieronder deel ik de meest uitgevoerde maatregelen om een woning te verduurzamen.

Spouwmuur plaatsen

Door jouw huis goed te isoleren, zal er minder warmte verloren gaan via ramen en deuren. Hierdoor kun jij de verwarming lager zetten of op een later moment activeren. Dit kan op termijn veel kosten besparen. Daarbij zal een betere isolatie ook geluidsoverlast beperken. Dat is mooi meegenomen! Maar hoe isoleer je een woning? Bij een spouwmuurinstallatie zal het gat tussen de binnen- en buitenmuur gevuld worden. Vooral bij oudere woningen is dit niet voldoende geïsoleerd, waardoor er veel warmte onnodig verloren gaat.

Dak isoleren

Het isoleren kan op diverse plaatsen, zo ook het dak. Indien jouw woning voorzien is van een schuin dak is de kans aanwezig dat het dak al een vorm van isolatie heeft. Toch is het verstandig om er in dit geval even een blik op te richten. Via het dak verliest een woning veel warmte. Een geïsoleerd dak kan dan ook een hoop besparingen opleveren. Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat de woningen die na 1991 gebouwd zijn, voorzien zijn van een goede isolatie. De woningen die ouder zijn, kunnen mogelijk een verbetering nodig hebben.

Zonnepanelen

Uiteraard kan dit punt niet ontbreken in deze lijst. Steeds meer woningen maken inmiddels gebruik van zonnepanelen. Het kan een huishouden op termijn een hoop schommelende energiekosten besparen en de panelen zijn bovendien erg goed voor het milieu. De duurzame zonnepanelen zijn in staat op een duurzame wijze elektriciteit te produceren. Op die manier ben jij, dankzij de zonnepanelen installatie, jouw eigen energieleverancier en hoef jij niet langer te maken te hebben met schommelende energieprijzen.