Soorten dakbedekking


Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Deze soorten zijn op te delen in twee groepen: dakbedekkingen voor platte daken en voor hellende daken. Laat je goed adviseren door een professionele dakdekker voor de juiste dakbedekking voor jou dak. De meest voorkomende dakbedekkingen zijn hieronder uitgewerkt.

Bitumen dakbedekking

Platte daken zoals aanbouwen, garages en schuren worden in Nederland over het algemeen bedekt met een bitumen dakbedekking. Dit is een erg sterk dakbedekking, zeer onderhoudsvrij en verkrijgbaar in diverse kleuren. De voordelen van bitumen zijn dat deze erg makkelijk te verwerken zijn en goede hechting heeft op de onderlaag. Vaak worden er kiezelstenen op het dak gelegd voor. Dit zorgt voor een nog langere levensduur. Bitumen dakbedekking is verkrijgbaar in twee typen: APP en SBS.

Kunststof dakbedekking

Waar bitumen dakbedekking al erg lang met uitstek de populairste dakbedekking is voor platte daken, wordt een kunststof dakbedekking steeds populairder. Er zijn drie veelgebruikte soorten kunststof dakbedekkingen: PVC, EPDM en ECB. Alle soorten kunststof dakbedekkingen hebben een lange levensduur, zijn Uv-bestendig en hebben beperkt onderhoud nodig. Verder heeft ieder type zijn eigen voor- en nadelen. Laat je hier goed over adviseren.

Dakshingles

Dakshingles zijn al decennia lang erg populair in de Verenigde Staten. Ook in Nederland zien we dit type dakbedekking steeds meer op hellende daken, met name op tuinhuisjes, schuren en bungalows. Het grote voordeel van dakshingles is dat het een veel lichtere type dakbedekking is dan bijvoorbeeld dakpannen. Zo zijn dakshingles beter geschikt voor lichtere dakconstructies. Dakshingles zijn daarnaast decoratief en in vele kleuren beschikbaar.

Dakpannen

Op hellende daken zien we in Nederland voornamelijk dakpannen. En dat is niet zonder reden. Dakpannen hebben een lange levensduur, zijn relatief onderhoudsarm en goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Door het gewicht vragen dakpannen wel om een zwaardere dakconstructie.