Alles wat je moet weten over houten stapelblokken


Houten stapelblokken zijn al jarenlang een veelgebruikt materiaal in de bouw en in de tuinbouw. Ze zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een mooie toevoeging zijn aan het uiterlijk van je huis of tuin. In deze blog ga ik je alles vertellen wat je moet weten over houten stapelblokken, van de voordelen en nadelen tot de verschillende soorten en toepassingen.

Voordelen van houten stapelblokken

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van houten stapelblokken. Allereerst zijn ze duurzaam en gaan ze lang mee. Hout is een natuurlijk materiaal dat goed bestand is tegen de elementen en niet snel rot. Bovendien zijn houten stapelblokken relatief goedkoop in vergelijking met andere bouwmaterialen.

Een ander voordeel van houten stapelblokken is dat ze veelzijdig zijn in gebruik. Ze kunnen gebruikt worden als bouwblokken voor muren en funderingen, als decoratieve elementen in de tuin, of als afscheidingen tussen verschillende delen van de tuin. Houten stapelblokken voor in de tuin zijn ook gemakkelijk te bewerken en te verplaatsen, waardoor ze geschikt zijn voor allerlei soorten projecten.

Nadelen van houten stapelblokken

Houten stapelblokken hebben echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat ze gevoelig zijn voor insecten en schimmels. Dit kan leiden tot houtrot en uiteindelijk tot het vervangen van de blokken. Bovendien moeten houten stapelblokken regelmatig behandeld worden met een beschermend middel om ze te beschermen tegen vocht en UV-straling.

Een ander nadeel van houten stapelblokken is dat ze kunnen splijten of breken als ze niet goed geplaatst worden of als er te veel druk op komt te staan. Hierdoor kunnen ze minder geschikt zijn voor bepaalde toepassingen, zoals het bouwen van zeer hoge muren.

Soorten houten stapelblokken

Er zijn verschillende soorten houten stapelblokken beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Grenen: Grenen is een veelgebruikt houtsoort voor stapelblokken. Het is relatief goedkoop en duurzaam, en heeft een mooie kleur en textuur. Grenen stapelblokken zijn geschikt voor allerlei soorten projecten.
  2. Eiken: Eikenhout is duurder dan grenen, maar ook duurzamer en sterker. Eiken stapelblokken worden vaak gebruikt voor zware constructies, zoals funderingen en muren.
  3. Douglas: Douglas is een houtsoort die steeds populairder wordt voor stapelblokken. Het heeft een mooie roodachtige kleur en is duurzaam en sterk. Douglas stapelblokken zijn geschikt voor buitentoepassingen, zoals tuinmuren, terrassen en afscheidingen.
  1. Lariks: Lariks is een sterke en duurzame houtsoort die vaak gebruikt wordt voor constructies die aan extreme weersomstandigheden blootgesteld worden. Lariks stapelblokken zijn dan ook ideaal voor gebruik in kustgebieden of in bergachtige gebieden.
  2. Hardhout: Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende soorten hout met een hoge dichtheid en duurzaamheid, zoals teak, mahonie en meranti. Hardhouten stapelblokken zijn duurder dan andere houtsoorten, maar gaan ook veel langer mee en zijn bestand tegen insecten en schimmels.

Toepassingen van houten stapelblokken

Houten stapelblokken kunnen voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt worden, zowel binnen als buiten. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Tuinmuren: Houten stapelblokken zijn uitermate geschikt voor het bouwen van tuinmuren en afscheidingen. Je kan er allerlei creatieve vormen en hoogtes mee maken, en ze passen perfect bij een natuurlijke, landelijke tuinstijl.
  2. Funderingen: Houten stapelblokken worden ook vaak gebruikt als fundering voor tuinhuisjes, blokhutten of andere kleine gebouwen. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en bieden een stabiele basis voor het bouwwerk.
  3. Terrassen: Met houten stapelblokken kan je ook een verhoogd terras bouwen. Je kan ze op elkaar stapelen om een stevige en stabiele constructie te maken waarop je kan zitten, eten of relaxen.
  4. Bloembakken: Houten stapelblokken zijn ook heel geschikt voor het maken van bloembakken. Je kan er allerlei vormen en maten mee maken, en ze bieden een mooie, natuurlijke uitstraling.

Meubels: Tot slot kan je houten stapelblokken ook gebruiken voor het maken van tuinmeubels, zoals bankjes, stoelen of tafels. Door verschillende blokken op elkaar te stapelen kan je allerlei creatieve ontwerpen maken.